
STORE KLASSIKERE, SJÆLDNE FILMPERLER, SPÆNDENDE EVENTS
CINEMATEKET I BIFFEN er stedet, hvor du hver tirsdag og andre udvalgte dage kan opleve filmhistoriens vigtigste værker og nye filmperler. Her kan du se klassikere, kultfilm, stumfilm, mv., som er med til at holde filmhistorien i live, og som ellers ikke finder vej til de danske biografer. Cinemateket er filmhistoriens bibliotek, og gennem Biffen bliver det tilgængeligt for nordjyderne.
Filmene udvælges af Cinemateket og Biffen i fællesskab og vises i Biffen i det historiske Nordkraft - den perfekte ramme for en aften i filmhistoriens navn. Ofte suppleres filmene med introduktion, mad eller musik, der løfter oplevelsen.
Her på siden, kan du se det aktuelle program. OBS! Filmene er uden danske undertekster, medmindre andet er anført.
Entré 100 kr. Forhøjet entré ved events og helaftensfilm.
Marts
THE ROYAL TENENBAUMS
Tirsdag 28. marts kl. 18:30
Wes Anderson hylder skævheden og livets paradokser – og svinger vanen tro effektivt mellem latter og medlidenhed i sin gennembrudsfilm ’The Royal Tenenbaums’. Da den gennem længere tid fraværende Royal Tenenbaum dukker op for at varetage sin rolle som patriark, begynder hans i forvejen splittede familie af excentrikere for alvor at glide fra hinanden. Klanen omfatter Royals hustru og deres tre børn: En følsom eks-tennisstjerne, en sær ejendomsmægler og en storrygende forfatterinde. Filmen byder på et stjernespækket cast bestående af bl.a. Gene Hackman, Ben Stiller og Gwyneth Paltrow.
April
10 THINGS I HATE ABOUT YOU
Tirsdag 4. april kl. 18:30
En Shakespeare-filmatisering sat i scene på en amerikansk high school i 1990’erne lyder måske ikke som det mest oplagte match, men Gil Jungers frihånds-fortolkning af ’Trold kan tæmmes’ udsat for ungdommelig energi og teenagehormoner er et forbløffende godt match i '10 Things I Hate About You '. Den yngste af de to Stratford-søstre er populær på skolen, men deres skrappe far har bestemt, at hun først må gå på date, når hendes ældre og mindre populære søster er afsat, så Cameron (Joseph Gordon-Lewitt), der er interesseret i lillesøsteren, betaler skolens berygtede bad boy, Patrick (Heath Ledger), for at kurtisere den vilde storesøster Kat (spillet så det gnistrer af Julia Stiles). Resten kan man næsten gætte sig til… Gil Junger, der tidligere har instrueret tv-serier som ’Et umage par’, bringer sin sans for timing og situationskomik med i ligningen, og resultatet er en film, man kun kan overgive sig til.
DØDEN I VENEDIG
Søndag 9. april kl. 15:30
Luchino Viscontis storslåede drama, baseret på Thomas Manns roman, skildrer komponisten Gustav Aschenbach (et alter ego for virkelighedens Gustav Mahler), der under et rekreationsophold i Venedig gribes af en lidenskabelig, voyeuristisk kærlighed til teenagedrengen Tadzio. Komponisten skjuler sin lidenskab, mens turistbyen hærges af en dødbringende sygdom. De labyrintiske stræder mellem Markuspladsen og Rialtobroen sætter scenen for spillet imellem den smukke unge mand og den døende kunstner, der uforglemmeligt akkompagneres af passager fra Mahlers 3. og 5. symfoni.
THE BIG LEBOWSKI
Tirsdag 11. april kl. 18:30
”Ve vant ze money, Lebowski!”. Med 'The Big Lebowski' leverer Coen-brødrene (igen-igen) en vanvittig historie fuld af sære eksistenser og elskelige idiotiske indfald. Den midaldrende hippie ’The Dude’ tilbringer det meste af sin rigelige fritid i en bowlinghal sammen med den småpsykotiske Vietnam-veteran Walter (John Goodman) og den ikke alt for opvakte Donny (Steve Buscemi). ’The Dude’ bærer det borgerlige navn Lebowski, og det deler han tilfældigvis med en fed, usympatisk rigmand. På grund af navnefællesskabet bliver han fejlagtigt overfaldet af et par gorillaer, der tilmed tisser på hans gulvtæppe. Opildnet af sine to bowlingkumpaner opsøger han den anden Lebowski for at få erstattet sit højtelskede tæppe. Og så har vi for alvor balladen.
Jeff Bridges er fremragende som det overvintrede blomsterbarn, Julianne Moore giver sig fuldt ud som nøgenmaler-furien Maude Lebowski flankeret af Philip Seymour Hoffman, John Turturro og flere andre kendte navne i små glansroller.
DRACULA
Tirsdag 18. april kl. 18:30
EVENT: Biffen byder på en Bloody Mary inden filmen.
Øjne våger fra himlen, Gary Oldman hvisler og overspiller herligt monstrøst i titelrollen, mens rotter kan løbe på lodrette vægge, i Francis Ford Coppolas fabulerende og ofte dampende sensuelle fortolkning af Bram Stokers roman. I 1990'erne, hvor computerskabte special effects blev reglen snarere end undtagelsen, skilte 'Dracula' – skønt den er spækket med effekter – sig markant ud: Alt er lavet med lodder, trisser, dobbelteksponeringer og god gammeldags opfindsomhed. Coppola mente, at det ville virke mere autentisk – og hvor har han ret. Filmbuffs kan desuden more sig med at finde referencer til bl.a. Kubricks 'Ondskabens hotel', Friedkins 'Excorcisten' og F.W. Murnaus ekspressionistiske pragtværker 'Faust' og 'Nosferatu'.
IN THE COURT OF THE CRIMSON KING
Tirsdag 25. april kl. 18:30
EVENT: Henrik Fevre, musiker, komponist og underviser introducerer musikdokumentaren om gruppen King Crimson.
I mere end 50 år har King Crimson, ledet af den pertentlige og knalddygtige engelske guitarist Robert Fripp, indspillet og fremført musik i forandring. Med afsæt i såvel progrock, jazz, new wave, heavy metal og moderne kompositions- og improvisationsmusik, og med skiftende musikere i den absolutte superliga, leverer dette eksperimentarium forførende lyd i et miljø præget af ekstraordinære krav til alle medlemmer. Kom med ind i hjertet af det musikalske Wunderkammer, og oplev banddynamikken på nærmeste hold i Toby Amies sjældent morsomme og gribende dokumentarfilm, lavet på lige dele passion, viden og vedholdenhed.
Maj
JEANNE D'ARCS LIDELSE OG DØD
Tirsdag 2. maj kl. 18:30
EVENT: Filmen introduceres af Jørgen Riber Christensen, Cand.mag. et phil. i engelsk, kunsthistorie, film- og medievidenskab.
Carl Th. Dreyers skildring af retssagen mod Jeanne d'Arc i 1431 er en milepæl i filmhistorien. Filmen var banebrydende med sit intense psykologiske portræt af en religiøs helgeninde, der bliver en brik i et storpolitisk spil og ofrer livet for sin tro. Samtidig var filmen stilistisk nytænkende med sin sublime brug af ubarmhjertigt skarpe nærbilleder, der sætter fokus på det menneskelige ansigt, hvor de sjælelige dramaer udspiller sig med voldsom intensitet. Som Dreyer sagde: 'Alt menneskeligt udtrykkes i ansigtet, idet ansigtet er sjælens spejl.'
VILDE HJERTER
Tirsdag 9. maj kl. 18:30
Sammen med Oliver Stones 'Natural Born Killers' (1994) kom 'Vilde hjerter' til at stå som en postmoderne kulmination på road movie-genren. I et rent eventyrunivers – bygget over 'Troldmanden fra Oz' – lader Lynch sine protagonister, Lula (Laura Dern) og Sailor (Nicolas Cage), mødes om Marlon Brandos gamle slangeskindsjakke. Jakken er et symbol på individualitet, frihed og rock'n'roll, men samtidig er Sailor en omvandrende kliché, som udtrykker sig i citater. Kitsch møder således kunst i David Lynchs excentriske 'couple-on-the-run'-film, der vandt Guldpalmen i Cannes i 1990.
ALIENS - DET ENDELIGE OPGØR
Tirsdag 16. maj kl. 18:30
James Cameron lader i 'Aliens – det endelige opgør' et hold soldater lande på planeten LV-426, hvis indbyggere er blevet rugekasser for de monstrøse aliens, det ikke lykkedes at udslette i Ridleys Scotts klassiker fra 1979. Og Cameron tager det bedste med sig fra sit instruktions- og manuskriptarbejde på 'Terminator' (1984) og 'Rambo: First Blood Part II' (1985). Ja, anmelderne døbte Sigourney Weaver's helt Ripley 'Rambolina', fordi hun nu ikke bare var bevæbnet med et ukueligt mod men tillige med et drøn af en flammekaster. Ripley skal da også stå en hel del mere igennem denne gang end i det første opus, og det endda efter at have været frosset ned i over 50 år. Der er dømt postfeministisk action i den allerhårdest pumpede udgave – helt uden makeup og silikone, men MERE af alt det andet: Rævekager, chok, eksplosioner, slim og sved.
HIGH FIDELITY
Tirsdag 23. maj kl. 18:30
Musiknørden Rob, der ejer pladeforretningen Championship Vinyl i Chicago, lades i 'High Fidelity' i stikken af sin kæreste gennem seks år. Hans verden drejer sig hovedsageligt om musik, og det at lave toplister over sange, albums og bedste live-optagelser er en hovedinteresse. Rob behandler derfor sit brud som alt andet og kaster sig ud i en systematisk opgørelse over fortidens mange fallerede forhold. En ung Iben Hjejle spiller Laura, og John Cusack den desillusionerede Rob. Stephen Frears (’Farlige forbindelser’, ’The Queen’) har instrueret den romantiske komedie efter Nick Hornbys bestseller-roman af samme navn.
BORGERSKABETS DISKRETE CHARME
Tirsdag 30. maj kl. 18:30
En overklasse-sekstet forsøger i 'Borgerskabets diskrete charme' at nyde et måltid sammen, men de forhindres gang på gang af mere og mere aparte omstændigheder – fra en restauratørs pludselige dødsfald til en fællesoptræden på en teaterscene foran en fuld sal – borgerskabets værste mareridt. Publikum katapulteres mellem virkelighed, drømme og drømmere. Filmen vandt en Oscar for bedste udenlandske film og blev nomineret til prisen for bedste originale manuskript.
"Et Cinematek er en biograf, der beriger filmkulturen ved at holde filmhistorien i live for forskere, filmskabere og offentligheden gennem visning af historiske film og filmkulturelle værker, som ellers ikke ville finde vej til et filmlærred. Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne og kunstmuseet for billedkunsten."