STORE KLASSIKERE, SJÆLDNE FILMPERLER, SPÆNDENDE EVENTS

CINEMATEKET I BIFFEN er stedet, hvor du hver tirsdag og andre udvalgte dage kan opleve filmhistoriens vigtigste værker og nye filmperler. Her kan du se klassikere, kultfilm, stumfilm, mv., som er med til at holde filmhistorien i live, og som ellers ikke finder vej til de danske biografer. Cinemateket er filmhistoriens bibliotek, og gennem Biffen bliver det tilgængeligt for nordjyderne. 

Filmene udvælges af Cinemateket og Biffen i fællesskab og vises i Biffen i det historiske Nordkraft - den perfekte ramme for en aften i filmhistoriens navn. Ofte suppleres filmene med introduktion, mad eller musik, der løfter oplevelsen.

Her på siden, kan du se det aktuelle program. OBS! Filmene er uden danske undertekster, medmindre andet er anført. 

Entré 100 kr. Forhøjet entré ved events og helaftensfilm. 

Oktober

ANG.: LONE

Tirsdag 10. oktober kl. 18:30

Ang.: Lone' er dansk 70'er-realisme og ungdomsdrama for fuld udblæsning. Portrættet af den sekstenårige pige, som flygter fra et pigehjem i Jylland, emmer af socialkritisk bid og en udstrakt brug af location-optagelser, der giver det et medrivende, næsten dokumentarisk udtryk. Vi følger Lone gennem forskellige miljøer i København, hvor hun gemmer sig for sine tidligere plejeforældre og systemet, indtil hun forsvinder i byens mylder efter en abort hos en kvaksalver. Gasolin' leverede musik til filmen, der modtog en Bodilstatuette. Pernille Kløvedal fik ros for sit spil som Lone og Kim Larsen debuterede på det store lærred i en lille men central rolle.

 

NATURAL BORN KILLERS

Tirsdag 17. oktober kl. 18:30

Et studie i forholdet mellem volden, samfundet og medierne - bevidst om sine egne virkemidler. Mickey og Mallory indleder et blodigt korstog mod et sygt samfund, som de selv er produkter af og ofre for. Medierne udråber dem til helte og følger dem på nært hold. Men i parrets øjne er netop medierne kilden til ondskaben.

 

LAWRENCE AF ARABIEN

Søndag 22. oktober kl. 13:00 (20 minutters pause under filmen)

Vi byder på arabisk kaffe i pausen.

Et af filmhistoriens helt store mesterværker er David Leans syv-dobbelte Oscar-vinder 'Lawrence of Arabia' – en storladen og episk fortælling fra de arabiske ørkener. Filmen maler et komplekst portræt af den gådefulde, veluddannede britiske løjtnant T.E. Lawrence (Peter O'Toole), der samlede arabiske stammer i kamp mod tyrkerne under 1. verdenskrig. Filmens lange ørken-sekevenser i det overvældende bredformat sætter sig på nethinden, og Maurice Jarres iørefaldende musik er en klassiker i dag. 'Lawrence of Arabia' løb med 45 procent af stemmerne i Cinematekets Ønskefilm-afstemning på Facebook.

 

JEG ELSKEDE DIG I GÅR

Tirsdag 24. oktober kl. 18:30

Thomas Mosebo Simonsen, (AAU) introducerer aftenens film.

Brigitte Bardot og Michel Piccoli bruges som knitrende stjernedrys i Godards underfulde historie om en kuldsejlet filmatisering af Odysseen. Men mere end filmens intriger er det de bjergtagende billeder af et farvemættet Italien, som brænder sig fast og fortsat tryllebinder. Metafilm, parafrase eller modernistisk livslektie? Kategorier er utilstrækkelige over for værker af så sælsom og ubestemmelig art som denne ode til filmkunsten.

 

M

Tirsdag 31. oktober kl. 18:30

Peter Lorre spiller med uhyggelig intensitet en psykopatisk barnemorder, der spreder skræk og rædsel i Berlin. Først da politiet og den kriminelle underverden indleder en menneskejagt, trænger de morderen op i en krog. Filmen er spækket med overskud og æstetisk legesyge, både i Fritz Langs lydlige eksperimenter (Edvard Griegs 'I bjergkongens hal' fra 'Peer Gynt' bliver aldrig den samme igen) og geniale visuelle indfald såsom at stemple morderen med et 'M' på frakken og senere lade ham opdage det i et spejl. Ifølge den tyske instruktør Wim Wenders, der har 'M' som sin yndlingsfilm, indeholder spejlscenen hele filmens fortælling – noget ganske unikt i filmhistorien.

 

"Et Cinematek er en biograf, der beriger filmkulturen ved at holde filmhistorien i live for forskere, filmskabere og offentligheden gennem visning af historiske film og filmkulturelle værker, som ellers ikke ville finde vej til et filmlærred. Cinemateket er for filmen, hvad biblioteket er for bøgerne og kunstmuseet for billedkunsten."

Det Danske Filminstitut.