CORNELIS VREESWIJK: NOGLE GÅR RUNDT I UDTRÅDTE SKO

Premiere: 29. februar
Sprog: Svensk
Genre: Dokumentar
Instruktør: Magnus Gertten

Cornelis Vreeswijk var en legende – og ikke kun i den hollandsk-fødte troubadours adopterede hjemland, Sverige. Han var poet, sangskriver, samfundskritiker – og pænt umådeholdende i forhold til kærlighed, alkohol og stoffer. Magnus Gertten (som havde stor succes med sin film om Björn Afzelius, ’Tusen bitar’) behersker virkelig kunsten at blotlægge en artist gennem dennes værk og liv. ’Cornelis Vreeswijk: Nogle går rundt i udtrådte sko’ er en både filmisk og musikalsk oplevelse – med Cornelis’ stemme som bærende element. Filmen kommer vidt omkring i sin mange-facetterede hovedpersons univers – naturligvis med stærkt fokus på hans sympati for og kærlighed til samfundets mest udsatte personager.

IO CAPITANO

Premiere: 29. februar
Sprog: Wolof og fransk
Genre: Drama
Instruktør: Matteo Garrone
Skuespillere: Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawadogo og Hichem Yacoubi

Seydou (Seydou Sarr som også har bidraget til filmens smægtende soundtrack) og hans fætter Moussa (Moustapha Fall) er vokset op i Dakar i Senegal, men længes efter Europa og den velstand, de tror må vente dér. Derfor rejser de mere end tusind kilometer op gennem Sahara, hvor de mødes af svindlere, afpressere og menneskesmuglere, som fylder dem med tomme løfter, alt imens de tømmer deres lommer. Matteo Garrone sætter ikke en fod forkert med dette på alle leder velgjorte, episke værk, der nok rummer øjeblikke med skræk og rædsel, men som også overvælder med sine fantastiske ørkenbilleder og poetiske, magisk-realistiske indslag. ‘Io Capitano’ er shortlistet til Oscar i kategorien bedste internationale film.

KALAK

Premiere: 7. marts
Sprog: Dansk, grønlandsk og engelsk
Genre: Drama
Instruktør: Isabella Eklöf
Skuespillere: Asta August, Anders Mossling, Emil Johnsen

KALAK handler om Jan, der er på flugt fra sig selv og ikke mindst fra sin egen opvækst, hvor han er blevet misbrugt af sin far. Sammen med sin kone (spillet af Asta Kamma August) flytter han til Grønland, hvor han får job som sygeplejerske. I sit forsøg på at lægge fortiden bag sig, prøver han desperat at blive en del af det lokale fællesskab – at blive ligesom én af de andre – en ægte kalak, en ’skide grønlænder’.
Filmen, som er baseret på Kim Leines dybt bevægende selvbiografiske debutroman fra 2007, er instrueret af Isabella Eklöf, som også står bag filmens manuskript i tæt samarbejde med Kim Leine og Sissel Dalsgaard. Da Kim Leines stærkt anmelderroste erindringsroman udkom i 2007, vakte den stor opmærksomhed med sine rystende beskrivelser af et liv med incest, misbrug og mødet med den grønlandske kultur og dens befolkning, som Jan desperat forsøger at forstå.

SMOKE SAUNA SISTERHOOD

Premiere: 7. marts
Sprog: Estisk
Genre: Dokumentar
Instruktør: Anna Hints

Uanset hvad, så er ‘Smoke Sauna Sisterhood’ en film til tiden – en vedkommende, intim film om femininitet og solidaritet på tværs af alder og krop – og om det særlige, trygge rum og fællesskab, der kan opstå, når vi er nøgne sammen, uden vores sædvanlige uniformer og kun omsluttet af naturens rene elementer som kulde og hede. Filmen medbringer et sandt hav af priser fra top-festivaler verden over. Den var længe på tale til en Oscar og vandt European Film Award som årets bedste dokumentar.

JEG ER MORDEREN!

Premiere: 14. marts
Sprog: Fransk og spansk
Genre: Komedie, drama.
Instruktør: François Ozon
Skuespillere: Isabelle Huppert, Nadia Tereszkiewicz og Rebecca Marder

Ny komedie af mesterinstruktøren François Ozon!
Madeleine, en talentløs ung skuespillerinde, står anklaget for mordet på en berømt filmproducent og hendes bofælle Pauline, en advokat uden klienter, påtager sig rollen som forsvarsadvokat. Et nyt liv med berømmelse og succes begynder, indtil sandheden kommer frem…

François Ozons komedie bobler over med en lækker, vintage Hollywood-stemning, hvor slapstick-humor kombineres med livlig dialog. Men ud over alle grinene formår Ozon diskret og behændigt at præsentere et feministisk manifest, der rammer hovedet på sømmet og peger på spørgsmål om kvinders rettigheder, kvindehad, patriarkatet og retssystemet.

PAST LIVES

Premiere: 21. marts
Sprog: Koreansk, engelsk
Genre: Drama, romantik
Instruktør: Celine Song
Skuespillere: Greta Lee, Teo Yoo og John Magaro

De to dybt forbundne barndomsvenner Nora og Hae Sung bliver splittet fra hinanden, da Noras familie emigrerer fra Sydkorea til Canada. Næsten tyve år senere bliver de genforenet i New York i en skæbnesvanger uge. Nora (Greta Lee) er blevet gift med forfatteren Arthur (John Magaro), men mødet med Hae Sung (Teo Yoo) får dem til at tænke over de valg, der har formet deres liv og ikke mindst skæbnens magt. Past Lives, instrueret af stortalentet Celine Song, betragtes som en af de stærkeste film om kærlighed, der nogensinde er lavet.

PERFECT DAYS

Premiere: 27. marts
Sprog: Japansk, engelsk
Genre: Drama
Instruktør: Wim Wenders
Skuespillere: Kōji Yakusho, Tokio Emoto og Sayuri Ishikawa

Wim Wenders’ Gentle Japanese Character Study is His Best Narrative Film in Decades After a long run of off-the-boil fiction features, the German veteran hits the sweet spot with this simple, touching ode to working routine and everyday human connection. (Variety)

HAMMARSKJÖLD

Premiere: 18. april
Sprog: Engelsk, svensk
Genre: Drama, thriller
Instruktør: Per Fly
Skuespillere: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Richard Brake, Sara Soulié, Hakeem Kae-Kazim, Cian Barry, Thure Lindhardt og Colin Salmon

I 1961 har Dag Hammarskjöld et år tilbage i sin stilling som FN's Generalsekretær. Efterfølgende skal han flytte til sit hus på Österlen og nyde den længe ventede frihed. Samtidig raser den kolde krig for fuld kraft, og brændpunktet er Congo. Dag Hammarskjöld påtager sig opgaven at formidle fred og enhed i landet. En umulig opgave, ifølge mange. En selvmordsmission, ifølge andre.